Potražnja za tiskanim knjigama sve je veća

Potražnja za tiskanim knjigama sve je veća
11/01/2019 Grafika Suton

Britanski časopis The Bookseller, na temelju statistika tvrtke Nielsen BookScan, izvijestio je da je britansko tržište tiskanih knjiga u 2018. zabilježilo rast od 2,1% u vrijednosti i 0,3% u opsegu. Ukupno je, tijekom cijele godine, prodano 190,9 milijuna knjiga za 1,63 milijarde funti, piše Print Magazin

Prema Bookselleru, to je porast prodaje od 34 milijuna funti i dodatnih 627.000 kupljenih knjiga u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći hit prošle godine bila je knjiga Becoming, autobiografija bivše prve dame SAD-a Michelle Obama, koja je sama donijela 7,7 milijuna funti. U tiskari koja je tiskala knjigu kažu da su tijekom cijele godine uočili porast količina, narudžbi i naklada. Ističu da je nakon nekoliko teških godina, zbog pojave e-knjiga, postalo jasno da je pad potražnje za tiskanim knjigama zapravo malo vjerojatan jer ljudi na policama žele vidjeti atraktivnu knjigu.

Kada je riječ o vrstama knjiga, ističu da su tijekom 2018. tiskali raspon knjiga širi nego ikada prije, pri čemu su prevladavale jednobojne knjige, dok je onih u boji znatno manje. Investirali su puno u strojeve i ljude, kako bi bili sigurni da idu naprijed.

Tiskane knjige imaju teksturnu kvalitetu i fleksibilnost koju digitalne ne posjeduje. Optimizam u industriji knjiga evidentan je, kako među izdavačima, tako i među tiskarima. Često se spominje opipljivost tiskanih knjiga i sposobnost doživljavanja kroz višestruka osjetila – zvuk, miris, vid – što izaziva mnogo više emocionalne privrženosti.

Ovaj preokret u porastu potražnje za knjigama svakako je dobra vijest za tiskare, a njima ujedno i prilika da educiraju izdavače o novim mogućnostima dorade i tehnikama tiska koje mogu upotrijebiti kako bi se baš njihove knjige istaknule na policama.